Светски дан дијабетеса – 14.11.2023.


„Упознај свој ризик и одговор на њега”

Светски дан дијабетеса обележава се 14. новембра, на дан када је рођен Фредерик Бантинг, научник који је са Чарлс Бестом 1922. године открио инсулин. Овај дан представља највећу кампању подизања свести о дијабетесу као глобалном здравственом проблему, дан када се покрећу активности од највећег значаја за оболеле и оне са повишеним ризиком за дијабетес. Слоган овогодишње кампање је: „Упознај свој ризик и одговор на њега”. Kампања је усмерена на значај познавања ризика за тип 2 дијабетеса, као и правовременог откривања и континуираног управљања дијабетесом, у циљу спречавања или одлагања настанка дијабетеса и његових компликација.

Kључне поруке Светског дана дијабетеса 2023. године су:

– за превенцију и благовремену дијагнозу дијабетеса неопходно је упознати свој ризик за настанак типа 2 дијабетеса и шта се може предузети да се тај ризик смањи;

– за спречавање или одлагање настанка компликација дијабетеса потребно је оболелима од дијабетеса обезбедити бољи приступ информацијама, неопходним лековима, медицинским средствима и алатима за самоконтролу;

– за рано откривање компликација и пружање квалитетне здравствене заштите потребно је здравственим радницима обезбедити приступ континуираној едукацији и одговарајућим ресурсима.

Дијабетес у свету

– Свака десета одрасла особа (537 милиона) у свету има дијабетес.
– Приближно исто толико има и особа са повишеним ризиком за настанак дијабетеса.
– Већина оболелих (преко 90%) има тип 2 дијабетеса.
– Велики број неоткривених случајева – код готово половине оболелих дијабетес још увек није дијагностикован и они не знају да имају ову болест.
– Више од 3/4 особа са дијабетесом живи у земљама са ниским и средњим приходима.
– Дијабетес је одговоран за 9% укупне глобалне потрошње на здравствену заштиту.
– У многим случајевима може се спречити или одложити настанак типа 2 дијабетеса и његових компликација, усвајањем здравих навика. Мале промене у стилу живота доносе велике промене за здравље.

Дијабетес у Србији

– Дијабетес је пети водећи узрок умирања и пети водећи узрок оптерећења болестима.
– Процењује се да око 440.000 становника Србије узраста 15 и више година има дијагностикован дијабетес.
– Kод приближно 250.000 оболелих (36%) дијабетес још увек није откривен, тако да укупан број оболелих (откривених и неоткривених случајева) износи око 690.000.
– Половину оболелих чини радно способно становништво.
– Дијабетес се често открива случајно, када је болест узнапредовала и компликације наступиле. Према подацима Института за јавно здравље Србије, готово 1/3 пацијената већ има једну или више касних компликација у тренутку постављања дијагнозе дијабетеса.

Ризик за настанак типа 2 дијабетеса се може смањити здравим животним навикама: уравнотеженом исхраном уз редовну физичку активност. Препоруке за исхрану и физичку активност Интернационалне дијабетес федерације:

– Ограничити унос индустријских сокова и других заслађених напитака. Уместо њих, бирати воду, чај или кафу.
– Јести најмање три порције поврћа сваког дана, укључујући зелено лиснато поврће.
– Јести до три порције свежег воћа сваког дана.
– Потребу за слаткишима задовољити конзумирањем свежег и сушеног воћа.
– Уместо белог хлеба, пиринча или тестенине – бирати хлеб, пиринач или тестенине од целог зрна.
– Бирати посне комаде белог меса, живине или морских плодова уместо црвеног или прерађеног меса.
– Бирати незасићене масти (маслиново, кукурузно или сунцокретово уље) уместо засићених масти животињског порекла (путер, животињска маст).
– Ограничити унос алкохола на највише два стандардна пића дневно.
– Повећати физичку активност на најмање 30 минута пет дана/недељно аеробних вежби умереног интензитета (нпр. ходање, трчање, пливање или вожња бицикла).


Share