Изабрани лекар

Изабрани лекар

„Сваки грађанин Србије требало би да има свог изабраног лекара и мора да зна како се зове његов лекар. То је пут враћања поверења у здравствени систем. Капитација подразумева промену начина финансирања због тога што се претпоставља да тај начин финансирања садржи неке делове који се тичу мотивисања доктора и сестара у домовима здравља да раде много више превентивних прегледа који су планирани у раду домова здравља. Није капитација сама по себи циљ, она подразумева да ви плаћате дом здравља не по томе колико има квадрата и људи, већ по томе колико грађана гравитира том дому здравља. Примарна здравствена заштита и њена улога у сваком здравственом систему је веома важна, јер се у примарној здравственој заштити остварује 70 одсто свега што је нама као грађанима потребно. Свако од нас има право да од деветнаесте до тридесетпете године једном у пет година буде позван у дом здравља као потпуно здрав, да се уради систематски преглед и укаже на ризичне факторе понашања. До педесете године требало би да буде позван једном у две године, после педесете једном годишње, а после шездесетпете године лекар мора да дође код пацијента кући кад је потпуно здрав. Тако се смањује учешће шлога у популацији, шећерна болест, поремећај крвног притиска и врши превенција тешких болести. Кад на то додате националне програме скрининга, то се зове превенција“. Проф. др Томица Милосављевић министар здравља Републике Србије


Зашто је важно имати изабраног лекара?

Законом о здравственом осигурању (члан 146) дефинисано је питање изабраног лекара који се бира најмање на годину дана из области опште медицине или медицине рада, педијатрије, гинекологије и стоматологије.

Изабрани лекар води рачуна о свим сегментима здравља пацијента, у редовном је контакту са њим, боље га познаје и упућенији је у његово здравствено стање, док пацијент добија ефикаснију и квалитетнију здравствену услугу, лакше долази до лекара, има могућност телефонског заказивања прегледа или сталне терапије, као и добијања савета директним разговором преко броја у ординацији који сваки пацијент добија од тима. Образац за избор или промену лекара можете преузети овде.