Октобар, међународни месец борбе против рака дојке


Октобар се, као Међународни месец борбе против рака дојке, обележава у многим земљама широм света, како би се скренула пажња на распрострањеност рака дојке и подигла свест о значају превенције и раног откривања, као и о могућностима правовременог започињања лечења особа оболелих од рака дојке.
Према подацима Светске здравствене организације (СЗО), годишње од рака дојке оболи између 1.600.000 и 1.800.000 људи, оба пола.
Иако је рак дојке првенствено болест жена, око 1% рака дојке јавља се код мушкараца.





Наша земља, нажалост, у овом погледу не заостаје за светом.
Рак дојке је један од водећих узрока превремене смрти код жена у Србији и он је на трећем месту као узрок смрти код жена од 45. до 64. године, после цереброваскуларних болести и ишемијске болести срца.
Годишње се у Србији дијагностикује око 1.500 случајева узнапредовалог рака дојке.

Охрабрујућа је чињеница да уколико се рак дојке открије на време у преко 90% случајева лечење има добру прогнозу. Због тога је рано откривање од изузетне важности.

Зато желимо да вас подсетимо да:

1.свака жена треба да ради самопреглед дојке једном месечно.
2.превентивни клинички преглед уради једном годишње и/или ултразвук дојке по препоруци лекара.
3.особе узраста 50-69 година обавезно ураде скрининг мамографију једном у две године.
4.уколико сте у породици имале блиске рођаке са дијагнозом рака дојке, важно је да се на време консултујете са својим изабраним лекаром или гинекологом у вези контролних прегледа и праћења.
5.уколико имате осећај нелагодности, болове, исцедак из брадавице или неке друге тегобе, обратите се лекару на преглед дојки и по потреби даље испитавање.

Нека вам Месец борбе против рака дојке буде подстицај да водите рачуна о свом здрављу – не само у октобру, већ током целе године!


Share