Светски дан менталног здравља – 10. октобар 2024.


Овогодишња кампања поводом обележавања Светског дана менталног здравља организује се на иницијативу Светске федерације за ментално здравље, организације Уједињени за глобално здравље и Светске здравствене организације у партнерству са министарствима здравља и организацијама цивилног друштва широм света. Ове године Светски дан менталног здравља, обележава се под слоганом: „Промоција менталног здравља на радном месту“.

Светска здравствена организација поводом обележавања Светског дана менталног здравља истиче колико је важна превенција менталних поремећаја и очување менталног здравља на радном месту. Безбедно и здраво радно окружење може деловати као заштитни фактор за ментално здравље. Неповољни услови рада утичу на ментално здравље, укупан квалитет живота и продуктивност на послу.

Сваке године се поводом обележавања Светског дана менталног здравља у Републици Србији организују различите здравствено промотивне активности као што су трибине, округли столови, изложбе, радионице, интерактивна предавања, активности на отвореном итд.

Акције за унапређење и заштиту менталног здравља на послу требају да се спроводе уз заједничко укључивање запослених, поготову оних који имају животно искуство у суочавању са проблемима у вези са менталним здрављем, њихових послодаваца и особа задужених за безбедност и здравље на радном месту.

Уколико је потребно може се потражити подршка пријатеља од поверења, члана породице, колеге, надређеног или стручног лица.

Кључне поруке:

• Остваривање права на рад, као једног од фундаменталних људских права доприноси побољшању и очувању менталног здравља.
• Процењује се да 15% радно способног становништва има неки ментални поремећај.
• Лоше ментално здравље може довести до смањене продуктивности на радном месту. Само депресија и анксиозност доводе до губитка од 12 милијарди радних дана сваке године.
• Код 60% светске популације која је запослена потребно је обезбедити повољне услове за рад како би заштитили и очували ментално здравље.
• Недостатак подршке особама са менталним проблемима негативно утиче на њихово самопоуздање и радну способност.
• Подржавајуће радно окружење подстиче добро ментално здравље пружајући осећање продуктивности, унутрашњег задовољства и мотивисаности за рад.


Share