У НЕДЕЉУ 16. ЈУНА НАСТАВАК АКЦИЈЕ БЕСПЛАТНИХ ПРЕВЕНТИВНИХ ПРЕГЛЕДА


Акција бесплатних превентивних прегледа, које спроводи Министарство здравља у циљу ране дијагностике и промоције превенције као најефикаснијег начина бриге о здрављу, биће настављена у недељу 16. јуна, у више од 160 здравствених установа широм земље.

Том приликом, сви грађани и они без здравственог осигурања, биће у прилици да без заказивања и упута, обаве преглед са мерењем крвног притиска и пулса, ураде крвну слику, ШУК и тумор маркере (CEA, Ca19-9, alfa-fetoprotein)  ултразвучни преглед абдомена и мале карлице, преглед дерматолога за одрасле, односно дерматоскопски преглед младежа, а за децу преглед педијатра, посебно физијатра на деформитете локомоторног система и одређивање ШУКа код деце, уколико родитељи дозволе.

Садржај прегледа за одрасле:

  • Преглед са мерењем крвног притиска и пулса од 08-17ч
  • Ултразвук абдомена и мале карлице од 08-15ч
  • Дерматолошки преглед младежа од 08-14ч
  • ККС, ШУК, тумор маркери, CAE, Ca19-9, alfa-fetoprotein од 08-15ч

Садржај прегледа за децу:

  • Превентивни систематски преглед од 08-17ч
  • Преглед физијатра, ако педијатар открије деформитет локомоторног система од 08-17ч
  • Одређивање ШУК, ако родитељи дозволе

На овај начин, Министарство здравља наставља акцију која је успешно реализована пре пандемије корона вируса, у оквиру које је више од двадесет дана бесплатне здрваствене прегледе обавило близу пола милоиона грађана, а значај исте, поред великог броја наших грађана који су обаваили прегледа, додатно пртврђује и податак да је том приликом неколико хиљада грађана упућено на даљу дијагностику и хитно болничко збрињавање.

Министарво здравља и овим путем позива грађане да учествују у недељној акцији, обаве превентивне прегледаи тиме позитивно утичу на своје здравље.


Share