Светска недеља дојења 1-7. август 2017. године – „Подржимо дојење“Светска недеља дојења која се сваке године обележава у више од 170 земаља света како би се повећали знање и свест о значају и предностима дојења и обезбедила подршка дојењу у циљу унапређења здравља мајке и детета, ове године обележава се 25. пут. Светска алијанса за подршку дојењу (World Alliance for Breastfeeding Action – WАБА) иницирала је ову кампању како би се интензивирале активности на заштити, промоцији и подршци дојењу, а сваке године акценат је на различитим темама од значаја за дојење. Званични датум Светске недеље дојења на глобалном нивоу је од 1. до 7. августа, али се државама, организацијама и институцијама предлаже да за обележавање и активности поводом Светске недеље дојења изаберу најприкладније догађаје или датуме у њиховим земљама. У нашој земљи Национална недеља промоције дојења обележава се 40. недеље у години која симболично представља трајање трудноће, а ове године обележиће се у периоду од 2. до 9. октобра под слоганом „Подржимо дојење”.

Циљеви Светске недеље дојења 2017:


1. Информисање – разумевање значаја заједничке акције у оквиру четири тематске области Циљева одрживог развоја.


2. Препознавање своје улоге у активностима и шта може да направи разлику.


3. Унапређење сарадње и утврђивање области од заједничког интереса.


4. Подстицање заједничког рада како би се постигли Циљеви одрживог развоја до 2030. године.


Дојење је витални део одрживог развоја и значајна компонента глобалне акције окончања потхрањености. Веће стопе искључивог и континуираног дојења могу бити постигнуте само сарадњом у свим секторима и кроз све генерације. Дојење није само питање које се тиче жена, нити искључива одговорност жена – заштита, промоција и подршка дојењу је колективна друштвена одговорност коју сви делимо. Подршку мајкама које доје могуће је обезбедити на различите начине. Традиционално, подршку пружа ужа, али и шира породица. Потребна је, међутим, подршка шире околине, а поред здравствених радника и саветника за дојење и подршка пријатеља, као и заједнице у целини.


Дојење је део репродуктивног циклуса, а жене би требало да буду у могућности да комбинују дојење и плаћени рад без дискриминације или неповољног положаја. Неопходна је заједничка акција да бисмо обезбедили радну средину у којој жене у државном и приватном сектору имају родитељску социјалну заштиту која им је потребна. Докази о користима дојења су нам доступни. Знамо да дојење помаже преживљавању одојчади и помаже им да напредују, има дугорочне здравствене користи за жене, али и економске користи за све.Дојење је превентивна интервенција са највећим потенцијалом очувања живота. То је најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном. Дојење је кључни фактор преживљавања, здравља и благостања одојчади и мајки.
Предности дојења за новорођенче/одојче:


• Обезбеђује правилан раст и развој


• Подстиче развој и сазревање одбрамбеног система


• Смањује ризик од гојазности


• Подстиче развој интелигенције


• Штити од многих болести и инфекција


• Смањује ризик од пролива


• Смањује ризик од појаве алергија


• Смањује ризик од синдрома изненадне смрти одојчета.Предности дојења за мајку:


• Помаже успостављању емоционалне везе са дететом


• Смањује крварење после порођаја


• Доприноси нормализацији телесне масе


• Смањује ризик од појаве остеопорозе


• Смањује ризик од појаве малигних обољења дојке и јајника


• Смањује ризик од постпорођајне депресије


• Смањује ризик појаве анемије.


 


Важно је и да се скрене пажња јавности на значај пружања подршке мајкама да обезбеде детету исхрану дојењем, што у кризним и ванредним ситуацијама може спасити живот детета, а често и мајке.


Share