ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ИМУНИЗАЦИЈЕ, 21-27. АПРИЛ 2024. ГОДИНЕ


Европски регион СЗО обележава Европску недељу имунизације (ЕНИ 2024) од 21. до 27. априла, како би промовисао свест о значају имунизације у превенцији болести и заштити живота. Овогодишња ЕНИ има посебан значај јер се поклапа са 50. годишњицом Проширеног програма имунизације (Еxпандед Программе он Иммунизатион – ЕПИ). У знак сећања на ову прекретницу, кампања ће прославити изузетна достигнућа Проширеног програма имунизације у последњих 5 деценија у заштити више генерација од озбиљних болести које се могу спречити вакцином. Такође, нагласиће и хитну потребу да се постигне висок и одржив обухват вакцинацијом у свакој заједници како би се, сада и у будућности, спречило избијање болести.





Надовезујући се на недавна и успостављена партнерства, овогодишње активности ће додатно подстаћи иницијативе за сарадњу са младим професионалцима и омладинским организацијама посвећеним промовисању имунизације, улогу школа и родитеља.





Током Европске недеље имунизације одвијају се активности у здравственим установама на примарном нивоу здравствене заштите:





  • 1) Домови здравља интензивирају ревизију вакциналних картона и организују вакцинацију недостајућим дозама вакцина код пропуштених годишта деце свих узрасних група, а нарочито ММР вакцином у узрасту од 12 месеци до18 година;
  • 2) Спроводи се едукација родитеља о значају обавезне и препоручене имунизације.




Током Европске недеље имунизације Институт за јавно здравље Војводине:





  • 1) Обавештава родитеље о програму “отворених врата” ХПВ имунизације у домовима здравља Јужнобачког округа преко основних и средњих школа и медија;
  • 2) Обавештава удружења младих о значају ХПВ имунузције.
  • 3) Указује на доступна здравствено-васпитна средства ИЗЈЗВ у е-формату о имунизацији:








  • 4) Организује континуирану едукацију, бесплатан семинар, за изабране лекаре: „Последице инфекције хуманим папилома вирусима и изазови у спровођењу имунизације“, 25.04.2024. године.
  • 5) Организује едукацију родитеља о имунизацији по исказаном интересовању школа.

Share